Category Archives: News

de “LIJST DER LIJSTEN” (Top ….. allertijden)

logoInmiddels zijn de stofwolken van de afgelopen feestdagen weer zo’n beetje opgetrokken. Slechts herinneringen blijven over en zo nu en dan mijmer je nog even na over deze periode.
Zo zat ik vanavond te mijmeren over de “lijst der lijsten”. En eerlijk gezegd ontsproot in mij een gevoel van ergernis.

Toen ik jong was (en ja, niet alles van vroeger was beter) lagen we voor de radio met een lijst van de Top 100 allertijden naast ons. Maar deze “lijst der lijsten” was kennelijk niet genoeg en werd via een Top 200, een Top 500, een Top 1000 opgerekt tot een Top 2000; de lijst der lijsten.
Andere radiozenders hebben inmiddels begrepen dat na de kerst het aantal luisteraars daalt en zijn een offensief tegen het Radio2 geweld gestart. Zij zijn ook gestart met een “lijst der lijsten”. Arrow Rock begon eigenlijk in oktober al tijdens hun Rocktober met de Arrow Rock 500. Radio 10 Gold zend zijn top 4000 uit, Qmusic hun Q-top 1000 en Veronica doet er met zijn Top 1000 een schepje bovenop.

“Mind you”, om goed op de hoogte te blijven moet je dus als “echte muziekliefhebber” of een goeie draaiknop op de radio hebben of meerdere radio’s aan hebben staan zodat je simultaan alle “lijst der lijsten” kunt beluisteren.

Dat gezegd hebbende erger ik me eigenlijk nog meer aan de inhoud. Neem nou Armand. Wie zou hem bij leven nou een plaats op nummer 90 toebedelen. Daar moest hij eerst het tijdelijke met het eeuwige voor verwisselen om een sprong vanaf plaats 1189 te maken. Maar was dat ook al niet eerder het geval met Ramses Shaffy? Na zijn overlijden op 1 december 2009 vonden de “echte muziekkenners” dat hij niet op plaats 213 moest staan, maar op nummer 10. (wanneer sloot het stemlokaal in 2009?). Inmiddels is Ramses alweer terug gezakt naar plaats 155. Kennelijk vonden de “echte muziekkenners” hem toch ook weer niet zo goed. Ik ben benieuwd op welke plaats we Armand volgend jaar terug zullen vinden.

Maar als klap op de vuurpijl van 2015 voor mij was toch Adele met Hello. Zij kwam vanuit het niets op plaats nummer 23 binnen. Even voor de duidelijkheid; het nummer is op 23 oktober uitgebracht en de stembus voor de Top 2000 sloot op 27 november. De “echte muziekkenners” wisten dus het nummer binnen een maand op een dermate waarde te schatten om het op plaats 23 te zetten.
Zelf vermoed ik dat alle medewerkers van XL Recordings (platenlabel van Adele) tijdens het online bestellen van zijn/haar kerstpakket ook even op Adele moesten stemmen. Zo kom je er uiteindelijk ook. Natuurlijk, smaken verschillen, maar is dit nummer dan direct plaats #23 waardig? Wellicht zit er een stevige marketingmachine achter die presentator Mathijs van Nieuwkerk en popprofessor Leo Blokhuis niet meer in de hand hebben.
Ik hou inmiddels ook m’n hart vast als de marketingmachine van Justin Bieber op volle toeren begint te draaien. Zou Gordon dan toch gelijk hebben als hij spreekt over een platenmaffia.

Ik kijk echter nu al uit naar de laatste twee weken van 2016. Ik ga er echt weer zitten om naar mijn “lijst der lijsten” te luisteren: mijn Spotify Afspeellijst.

Purplex optreden : The Night Before

Zaterdagavond 3 december stond Purplex op de planken bij café Creackers in Haarlem. Cobie van de Ven (zang en keyboard) gaf samen met Andre Binddels (drums), Rikko Fransen (bass) en Theo Vermeer (alias Farlake; gitaar) “acte de presence”.  Een naar later bleek indrukwekkend optreden. Met eigen werk timmert deze Heavy Rock band uit Haarlem al jaren aan de weg.

Rond de klok van kwart over tien was het zover. De laatste klanken van Sweet Child ‘O Mine verdwenen uit de stereo installatie terwijl het begin van Picture On The Wall werd ingezet. Het geluid was direct vanaf het begin al goed in balans; iets wat ook door het publiek werd bevestigd. Na een energieke opening volgende nummers als Walk Away, Second Soul en Back On The Run volgde het rustige No. De eerste set werd afgerond met History en Tinned Can. Beide nummers die garant staan voor uitgebreide soundscapes. Een lust voor het oor van het publiek. Theo maakte nog van de gelegenheid gebruik om zijn slide in te wisselen voor een leeg flesje waarmee hij de snaren bewerkte.

Na een korte onderbreking werd de tweede set ingezet. Hoewel de eerste set al energiek was, werd er tijdens de tweede set nog een (paar) tandje(s) bijgezet. Het kon niet genoeg zijn. Nummers als Goldberg Machine, Walkaway, Forgotten, Fever, Handsigns werden stevig neergezet. Ook Women In Black mocht niet aan de set ontbreken. Als het al niet duidelijk was, bleek hier wel dat Theo het naar zijn zin had. Speciaal voor de eigenaar werd ook Time is (ticking away) gespeeld. En hier mistte Theo even wat scherpte. Tijdens de eerste solo was hij even de weg kwijt en kon de juist toonladder niet vinden. Maar uiteindelijk maakte hij dat met de tweede solo wel weer helemaal goed.

Als toegift werd het nummer Harvest gespeeld. Een nummer waarin de bandleden aan het publiek worden voorgesteld. De enthousiaste reacties van het publiek maakten al duidelijk dat een zeer geslaagd optreden was. Het publiek werd tijdens dit nummer nog getrakteerd op een vlammende drumsolo van Andre.

Een laatste toegift was Wild Thing. Een eenvoudig drie-akkoorden nummer waar veel energie uit vandaan komt. Met aan het einde nog een kleine improvisatie (wat Rikko even uit evenwicht bracht) werd het optreden afgesloten met een daverend applaus. Het publiek had genoten en de reacties waren uiterst positief. “Geweldig”, “Goed geluid”, “Energie” waren enkele uitspraken die Purplex ten dele viel.

Wil je nog meer over Purplex weten, ga dan naar www.pur-plex.nl