Category Archives: Recording Hardware

Boss Micro-BR Digitale Recorder

Toen de Boss Micro-BR Digital Recorder in 2007 werd gepresenteerd kon ik niet geloven dat in zo’n klein apparaat een hele “opname studio zat”. Niet veel groter dan een iPod was deze kleine maar krachtige Micro-BR de droom van elke tourende muzikant. Ook ik heb in mogen ervaren wat het is om alleen met een gitaar en deze Boss Micro BR op reis te gaan.

Boss Micro BR (2007)

Wat wilde ik eigenlijk nu nog meer? Nou, ……

De Boss Micro-BR BR-80 (2011).
Ook deze past makkelijk in je zak en het is een 8 sporen multitrack recorder, een Roland eBand en een recorder in één!

De Boss Micro BR BR-80 is de ultieme opname en jam “buddy” voor gitaristen en andere muzikanten. Met zoals met zijn voorganger kan je de BR-80 ook muziek componeren, muziek opnemen en bovendien kan je de BR-80. Je zou hem zelf kunnen gebruiken tijdens je optreden, maar daar ben ik zelf nog altijd terughoudend in.

Het heeft zeer uitgebreide mogelijkheden die makkelijk te besturen zijn als je eenmaal de gedachte erachter door hebt. Het beschikt over natuurlijk ook over een 6.3 mm jack aansluiten waarmee bass of gitaar opgenomen kunnen worden. Alles wat je opneemt komt terecht op een SD/SDHC memory card (max 32GB). Het apparaat beschikt ook over een ingebouwde stereo condensator microfoon om een opname mee te maken al dan niet begeleid door de geavanceerde ritme- en begeleidings patronen.

Hij bevat drie modes voor het componeren, opnemen en afspelen van je muziek: “MTR” (8-sporen multitrack), “eBand” voor het gebruik van de phrase trainer en backingtracks en “Live Rec” voor de opname van nieuwe ideeën in stereo. Bovendien is de Micro-BR BR-80 ook als volwaardige MP3-speler te gebruiken. Deze opnamen kan je importeren naar de MTR-modus om in een eigen productie te verwerken. En op een later tijdstip zet je via de USB-poort het eindresultaat eenvoudig over naar de computer.

Er zit een stem apparaat in en beschikt de Micro BR over een acht sporen studio met acht simultane weergavesporen en twee simultane opname- en inputsporen. Elk weergavespoor beschikt ook over acht V-Tracks zodat er stuk na stuk kan worden

Roland-Boss-Micro-Br-Br-80 (2011)
Roland-Boss-Micro-Br-Br-80 (2011)

opgenomen en achteraf het beste eruit pikt voor uw eindmix. En alsof dat nog niet genoeg is heeft de Micro-BR een ingebouwde multi-effecten processor en ingebouwde ritmepatronen.

Effecten en versterkermodellen
De Boss Micro BR BR-80 heeft meer dan 40 CSOM-versterkermodellen en een uitgebreide verzameling effecten aan boord. Je kiest uit een ruim aanbod van voorinstellingen voor diverse genres. En via talrijke programmeerbare parameters bepaal je zelf exact het juiste geluid. Ook wat de energievoorziening betreft heeft je alle vrijheid. Je kiest voor twee AA-batterijen of een los verkrijgbare netstroomadapter.

Conclusie
Met de supercompacte Boss Micro BR BR-80 digitale recorder gaat geen moment van inspiratie verloren. Ben je daarnaar op zoek, dan is de Boss Micro-BR digitale recorder een goede keuze. Je krijgt er ook nog de light versie van Sonar bij; alleen is deze niet geschikt voor OSX.

Specificaties:
– zeer compacte digitale recorder
– intuïtieve bedieningsstructuur
– helder display met achtergrondverlichting
– 3 opnamemodi: “MTR” (multitrackrecorder), “eBand” en “Live Rec”
– ingebouwde stereo-condensatormicrofoon voor snelle opnamen
– opname op SD/SDHC-geheugenkaart (tot 32 GB)
– hoogwaardige interne stereo-condensatormicrofoon
– 64 “V”-sporen, weergave van 8 sporen tegelijk
– “eBand”-functie voor instuderen van nieuwe partijen en als begeleiding bij solo’s
– groot aantal begeleidings- en ritmepatronen
– COSM-versterkermodellen en -effecten
– kan ook als USB-audio-interface (al dan niet met effecten) worden gebruikt
– stroomvoorziening via 2 AA-batterijen of los verkrijgbare netstroomadapter
– geleverd met SONAR X1 LE productiesoftware
– aansluitingen: gitaar/microfooningang, lijningang, lijnuitgang, USB-poort,
– accessories: USB-kabel, 2 AA-batterijen, SD-geheugenkaart
– afmetingen: 138 x 86 x 22 mm (BxDxH)
– gewicht: 140 gr